4 milyon arıyı öldürüp, kraliçe arıları çaldılar

featured
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ortak projesi için kurulan arı kovanlarına saldırı gerçekleştirildi. 4 milyon arının öldüğü saldırıda, koloni için hayati önemde olan “kraliçe arılar” da çalındı.

Proje 6 yıldır devam ediyordu ve projenin amacı, arı hastalıklarına çözüm bulmaktı.

Projenin yürütüldüğü Şarköy ilçesinde bulunan arı kovanlarında yaklaşık 4 milyon arının hepsi ölürken, arıcılık piyasasında “önemli ırk” olarak görülen bazı arılar da çalındı. Çalınan arılar arasında koloninin sürekliliğini sağlayan ve koloniyi yöneten kraliçe arılar da var.

4 milyon arıyı öldürüp, kraliçe arıları çaldılar

NKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necati Muz olayı şöyle anlattı:

“Burada sadece bir hırsızlık yapılmadı. Bizim yıllardır biriktirdiğimiz genetik ırklar, projenin verileri de çalınmış oldu. Peteklere zarar verildiği için arılar ölmüş, bazıları kaçmış, genetik materyal olan kovanlardan ana arılar çalınmış.”

Proje kapsamında Trakya’nın farklı köylerinden genetik olarak “üstün” addedilen arılar toplanmış, 6 yıl boyunca da o arılar üzerine çalışılmıştı.

Projede arıların bazı hastalıklarını tedavi etmenin yanı sıra, insan sağlığında kullanılan arı ürünlerinin kalıntısız ve daha iyi bir kalitede üretilmesi de amaçlanıyordu.

Yorumlar kapalı.



Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!