Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada 28 kamu görevlisinden 10’u beraat etti, kalan 18 sanığa ise 5 ila 6 ay arası değişen hapis cezaları verildi. Aileler ve avukatlar karara “Adalet enkaz altında kaldı” diyerek tepki gösterdi.
Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014’te yaşanan ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davada karar açıklandı. Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 28 sanıktan 10’u beraat ederken, 18 kamu görevlisine 5 ay ile 6 ay 7 gün arasında değişen hapis cezaları verildi.
Ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, kararı sert bir dille eleştirerek şunları söyledi:
“Bu karar adaleti sağlamadı. Aileler içeride ‘Adalet enkazın altında kaldı’ diyordu, doğru söylediler. Gerçekten adalet enkazın altında kalmıştır.”
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da mahkemenin sanıkları en alt sınırdan cezalandırarak adeta ödüllendirdiğini savundu.
Acılı anne Gülsüm Çolak, oğlunu kaybeden bir annenin isyanıyla konuştu:
“11 yıldır çektiğimizi bir biz bir de Allah biliyor. Bu kamu görevlileri 2015’te ana davada yargılansaydı bu acıları tekrar tekrar yaşamazdık. Bugün burada adalet değil, bir film izledik. Artık halkın yargıya güveni kalmadı.”
Dava süreci nasıl gelişti?
Facianın ardından 486 işçi sağ kurtarılmış, 301 işçi ise yaşamını yitirmişti. İlk soruşturmalarda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin üst düzey yöneticileri tutuklanmıştı.
İlk davada 5 sanık uzun süreli hapis cezalarına çarptırılırken, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay aşamalarında bazı tahliyeler ve cezaların düşürülmesiyle adalet mücadelesi sekteye uğramıştı.
Yeniden yapılan yargılamalar sonucunda, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl, bazı maden mühendislerine ise 12 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.