Yeni bir araştırmada yaşlılarda fazla kahve içmenin kronik ağrıları artırdığı, daha fazla balık yemeninse ağrı yoğunluğunu azalttığı görüldü.
Polonya’daki Nicolaus Copernicus Üniversitesi’nden akademisyenlerin çalışmasında 60 ila 88 yaşlarındaki 205 sağlıklı yetişkinin iki yıl boyunca kahve ve balık tüketimleri hafta hafta izlendi.
Tüketimleri ‘azaldı’, ‘değişmedi’ ve ‘arttı’ şeklinde not edildi.
Katılımcılardan ayrıca 10 puanlık bir ölçekte ağrı seviyelerini değerlendirmeleri istendi.
Araştırma neticesinde kahveyi artıranların ağrı yoğunluğu, kahveyi azaltanlara kıyasla 6,56 puan yükseldi.
Öte yandan daha fazla balık yemeye başlayanların ağrı yoğunluğunun da balık tüketimini azaltanlara göre 4,45 puan düştüğü görüldü.
Araştırmacılar bununla beraber çalışmanın sonuçlarını yorumlarken ‘dikkatli’ olunması gerektiği ve ilişkiyi doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.







