Batman Barosu ‘MGK Raporu’ için yargıyı göreve davet etti

featured

Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a sunulan ve devlet içinde oluşturulan Susurluk çetesinin de kuruluşunu sağlayan gizli devlet belgesi bir kağıt hurdacısında bulundu.

1992 yılında PKK ile mücadele için MGK Genel Sekreterliği’nin hazırlanan ve dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a sunulan ‘Psikolojik Harekat Planı’ belgesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Belgelerde Kürt iş insanlarının infazının tescillendiği “gizli” ibareli MGK Raporu’yla ilgili Batman Barosu’da harekete geçti. Batman Barosu, 1994 yılında Kürt iş insanlarına yönelik gerçekleştirilen cinayetlerin anılan raporla bir bağının bulunup bulunmadığı hususunda kamuoyunun aydınlatılması için çağrıda bulundu:

İşte o çağrı:

YARGIYI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Son günlerde, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’ın sattığı bir evden çıktığı iddia olunan 1992 yılına ait bir Milli Güvenlik Kurulu (MGK) raporu yazılı ve görsel basında sıklıkla işlenmektedir.

MGK Genel Sekreterliği tarafından hazırlandığı belirtilen “Psikolojik Etkinlik Çalışmaları Sonuç Raporu” isimli raporda MGK bünyesindeki “Toplumla İlişkiler Başkanlığı”nın görev alanı ve etkinliğinin nasıl genişletileceği kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır.

Raporda Toplumsal İlişkiler Başkanlığı’nca 1992 yılında bölgede devam eden silahlı çatışmalar sırasında psikolojik harekat yürütülmesinin planlandığı anlaşılmaktadır.

Raporun belki de en önemli kısmı ‘Örgüte destek sağladığı bilinen iş adamlarına karşı özel tedbirler uygulamak’ gibi askeri makamlara yasada yer almayan bir görevin verildiği iddiasıdır.

Özellikle bu rapordan 1 yıl sonra 1994 yılında Kürt iş insanlarına yönelik faili meçhul cinayetlerin art arda işlenmiş olması, raporun askeri makamlara yasada yer almayan bir görev yüklediği gibi bir anlama geldiğinden yargı makamlarının 1994 yılında işlenen bu cinayetlere ilişkin soruşturmaları yeniden açması, beraat kararı verilen ve zamanaşımı nedeniyle düşürülen davaların ise yeniden görülmesi gerekmektedir.

Batman Barosu, hukuk devletinin en ufak töhmeti bile kaldıramayacak bir sistem olduğu gerçeğinden hareketle; anılan MGK raporuyla devletin hukuk dışına saptığı iddiasının yargı makamlarının seri, etkili ve tarafsız bir soruşturmasıyla incelenmesi ve özellikle 1994 yılında Kürt iş insanlarına yönelik gerçekleştirilen cinayetlerin anılan raporla bir bağının bulunup bulunmadığı hususunda kamuoyunun aydınlatılması çağrısında bulunmaktadır.

Meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar kapalı.



Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!