Batman’ın dünyaca ünlü sanatçısı Ahmet Güneştekin, eserleriyle bir kez daha uluslararası sanat dünyasında adından söz ettiriyor. Sanatçının kişisel sergisi “Yoktunuz”, sanat tarihinin en köklü kurumlarından biri olan Roma Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi (GNAM)‘de sanatseverlerle buluştu.
Resim, heykel, video ve enstalasyon gibi birçok disiplini bir araya getiren sergide Güneştekin, sadece görsel değil, duyusal ve duygusal katmanları da barındıran güçlü bir anlatım sunuyor. Sanatçının eserleri; hafıza, kimlik, travma ve toplumsal yaralar gibi temalar etrafında şekilleniyor.
“BU ESERLERİN EN GÜÇLÜ YÖNÜ KOKUSUDUR”
Ahmet Güneştekin, sergide yer alan ve özellikle yoksullukla özdeşleşmiş lastik ayakkabılarla oluşturduğu enstalasyon hakkında şunları söyledi:
“Bu eserin en güçlü yönü kokusudur. Suriye’de IŞİD tarafından saldırıya uğrayan Êzidî halkının çoğunluğu bu ayakkabıları giyiyordu. Soma faciasında göçük altında kalanları bekleyen aileler bu ayakkabıları giyiyordu. Roboski’de katledilenlerin çoğunun ayağında bu ayakkabılar vardı. Hrant Dink katledildiğinde ayağındaki delik lastik ayakkabıydı. Türkiye’de köyler boşaltıldığında, yerlerinden edilen insanlar bu ayakkabıları giyiyordu.”
“Benim manevi babam saydığım büyük yazar Yaşar Kemal şöyle demiştir: ‘Yoksulluğun bir kokusu vardır.’ O ayakkabılar bunu temsil ediyor. O koku rahatsız etmeli, yoksa insanlar anlamaz. Çekiç gibi sert olmalı… Bu, benim çocukluğumun ve tüm trajedilerin kokusu. Ölümün, depremin, işkencenin hoş bir kokusu yoktur.”
Sanatçı, eserlerinde duyular arası bir etki yaratarak izleyicinin beş duyusuna birden hitap etmeyi hedeflediğini vurguladı. Güneştekin, bu anlayışını dünyaca ünlü sanatçılardan örneklerle de pekiştirdi:
“Jannis Kounellis, Fabio Sargentini’nin L’Attico galerisinde 12 canlı at sergilediğinde insanlar kokudan, hayvanlardan ya da dışkılarından şikâyet etmedi. Benim için bu, sanat tarihinin en önemli eserlerinden biridir. Tıpkı Fontana’nın ‘Kesikler’i gibi. Kounellis benim çok sevdiğim bir sanatçıydı.”
BATMAN’DAN ROMA’YA UZANAN YOLCULUK
Batman’ın kültürel zenginliğinden beslenen Ahmet Güneştekin’in eserleri, sadece estetik değil aynı zamanda politik ve toplumsal bir duruş da taşıyor. Onun sanatında; Hasankeyf’in taşları, Mezopotamya’nın hafızası, Êzidî halkının acısı ve Anadolu’nun unutulmuş sesleri yankılanıyor.
“Yoktunuz” sergisi, Roma’da 2025 sonuna kadar ziyarete açık olacak.