Belucistanlı liderler tarafından yapılan açıklamalarda, Pakistan’dan bağımsızlık ilan edilerek “Belucistan Cumhuriyeti”nin kurulduğu ifade edildi.
Hindistan merkezli Times Algebra’nın paylaşımında, “Belucistan Cumhuriyeti ilan edildi!! Beluç liderler şimdi Hindistan Hükümeti’nden Yeni Delhi’de Beluç büyükelçiliği açılmasına izin vermesini istiyor. Ayrıca BM’nin Belucistan’a barış gücü göndermesi çağrısında bulunuyorlar. Beluç kadınlarına eşit haklar sağlayan bir geçiş hükümeti için planlar açıklandı” denildi.
Yerel medyada yer alan haberlere göre de “Özgür Belucistan Hareketi” liderleri, bağımsızlık taleplerini kamuoyuna duyurarak Birleşmiş Milletler’den barışı koruma misyonu talebinde bulundular.
Beluc lider Mir Yar Beluc, yaptığı açıklamada Belucistan’ın hiçbir zaman Pakistan’ın bir parçası olmadığını belirterek, Pakistan hükümetini hava bombardımanları, zorla kaybetmeler ve soykırım gibi suçlarla itham etmişti. Ayrıca, Hindistan’daki medya kuruluşlarından Beluçları “Pakistan’ın kendi halkı” olarak tanımlamamalarını talep etmişti.
Beluc halkı, 1948’den bu yana Pakistan’a karşı sürdürdüğü direnişle, ulusal kimliklerini koruma mücadelesi veriyor.
Belucistan nerede?
Belucistan Güneybatı Asya’da Beluçların yaşadığı kurak ve dağlık bir bölgede bulunuyor.
Günümüzde bölge, üç ülkenin sınırları içinde yer alır: Pakistan, İran, Afganistan. Belucistan, Pakistan topraklarının yüzde 44’ünü oluşturan Belucistan eyaleti, İran’ın Sistan ve Belucistan adlı eyaleti ile Afganistan’ın Nimruz, Helmend ve Kandehar vilayetlerinin de bulunduğu güney bölgelerini de kapsıyor.
Kuzeyinde Peştun bölgesi, doğusunda Sind ve Pencab, batısında İran toprakları bulunuyor. Mekran sahili de dahil olmak üzere güney kıyı şeridi, Umman Denizi ve Umman Körfezi’ne sınır.
Bölgede yüzey şekilleri olarak yüksek dağlar, geniş, kıraç ve ıssız bölgeler ve bereketli yeşil vadiler bulunuyor.
Bu bölge, düşük nüfus yoğunluğuna sahiptir ve ülkenin en fakir ve en dışlanmış bölgeleri arasında yer alır.
Beluçlar ile Pakistan merkezi hükümeti arasındaki çatışmanın geçmişi, İngiliz Hindistanı’nın bölünmesinin ardından yarı özerk bir Beluç varlığı olan Kalat prenslik devletinin Pakistan tarafından ilhak edildiği 1948 yılına kadar uzanıyor.
1958, 1962, 1973 ve 2005’ten sonraki yıllarda olmak üzere, Pakistan ordusu tarafından zorla bastırılan ayaklanmalar yaşandı.
Beluçlar, sürekli olarak daha fazla özerklik, ekonomik haklar ve kültürel kimliklerinin tanınması talep ederken, Pakistan hükümeti insan hakları ihlalleri, aktivistlerin kaybolması ve bölgenin kasıtlı olarak geri bırakılması suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.
Belucistan’ın doğal gaz, çeşitli mineraller ve stratejik Gwadar limanı gibi zengin doğal kaynakları da sıklıkla bir başka gerginlik kaynağı oluyor.