Van, Batman ve Mardin başta olmak üzere geçmişte kayyım atanan belediyeler hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya çeşitli sorular yönelten Ekmen, özellikle bütçe yönetimi ve harcamaların denetimine vurgu yaptı.
Ekmen’in yönelttiği sorular şöyle:
- Son beş yılda kayyım atanan belediye sayısı kaçtır? Bu belediyelere kayyım atanması hangi hukuki gerekçelere dayanmaktadır?
- Kayyım atanan belediyeler ne kadar süreyle kayyım yönetiminde kalmaktadır? Kayyım uygulamalarının sonuçlarına dair bakanlığınızın yaptığı bir değerlendirme veya raporlama bulunmakta mıdır?
- Kayyım yönetimindeki belediyelerin bütçesi nasıl denetlenmektedir? Bu harcamalar konusunda kamuya açık bir raporlama yapılmakta mıdır?
- Belediyelerdeki büyük kamu ihaleleri ve projeler hangi ölçütlere göre yürütülmektedir? Şeffaflığın sağlanması için hangi mekanizmalar işletilmektedir?
- Kayyım atanan belediyelerde halkın yönetime katılımı nasıl sağlanmaktadır? Belediye meclislerinin etkisiz hale getirildiği eleştirileri göz önüne alındığında, yerel halkın söz hakkı nasıl korunmaktadır?
“Kayyım Atamaları Bir Şehri Cezalandırmak Olmamalı”
Kayyım atamalarının demokratik yönetim anlayışı açısından tartışmalı bir süreç olduğunu vurgulayan Ekmen, “Kayyım atamaları, bir şehri bütün olarak cezalandırmak anlamına gelmemelidir” dedi.
Özellikle büyük çaplı kamu ihalelerinin şeffaf bir şekilde yürütülüp yürütülmediği, kayyım yönetimindeki belediyelerde bütçe harcamalarının nasıl denetlendiği ve halkın yönetime katılımının nasıl sağlandığı konusunda net bilgilere ihtiyaç olduğunu belirtti.