En az 40 bin tutukluya tahliye yolunu açacağı öngörülen infaz düzenlemesiyle ilgili trafik hızlandı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, MHP ve DEM’le görüştü; Meclis’teki diğer partilerle de görüşmelerini bu hafta sonunda bitirmesi bekleniyor. Sonrasında kanun teklifine dönüştürülecek infaz düzenlemesinin bayramdan önce TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Feti Yıldız, yeni düzenleme hakkında Serbestiyet’ten Hilal Köylü‘ye konuştu: “KHK mağdurlarını da kapsamalı. İnsan onurunu merkeze alan infaz eşitliği sağlayacak kanun yapılmalı.”
Cumhur İttifakı ortağı AK Parti ile MHP infaz düzenlemesi için hazırladıkları taslak metni mecliste temsil edilen tüm siyasi parti yönetimleriyle gözden geçirip taslak metin üzerinde değişikliklere gidecek.
Değişiklik yapılmış metin kanun teklifine dönüştürülerek AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na bayramdan önce sunulacak.
TBMM Başkanlığı’na bayramdan önce kanun teklifinin sunulacak olması teklifin hemen yasalaşıp, yürürlüğe gireceği anlamına gelmiyor.
Meclis, Kurban Bayramı için 5 Haziran’da tatile girecek. Kanun teklifinin bayram tatilinden sonra meclis gündemine alındıktan sonra yasalaşması bekleniyor.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, infaz düzenlemesine ilişkin tüm partilerin görüşlerini, taleplerini almak için parti yöneticileriyle görüşmeye başladı.
Güler ilk görüşmeyi DEM Parti ile yaptı. Ancak görüşme öncesinde Abdullah Güler’in infaz düzenlemesinin mimarı olarak bilinen MHP’li hukukçu kurmay Feti Yıldız’la biraraya gelmesi, taslak metin üzerinde değerlendirmelerde bulunması dikkat çekti.
AK Parti infaz düzenlemesinin çok geniş kapsamlı olması gerektiğine dönük beklentilerin karşılanmasının mümkün olmadığını savunurken, MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı infaz düzenlemesiyle ilgili çok daha net ve toplumdaki beklentiye uygun bir çerçeve çiziyor.
MHP’li Feti Yıldız’dan “infazda eşitlik” vurgusu
Feti Yıldız, bu çerçeveyi Serbestiyet’e şöyle özetledi:
“TBMM öncelikle insan onurunu merkeze alan hâkim, savcı, avukat gibi uygulayıcıların yanında hükümlülerin de anlayabileceği karmaşık olmayan, sade, cezanın ıslah edici fonksiyonlarını gözeten, infaz eşitliğini ve adaletini sağlayacak, cezasızlık algısına sebep olmayacak, sık sık değiştirmeye ihtiyaç duyulmayacak bir infaz kanunu yapmalıdır.”
İnfaz düzenlemesinin KHK mağdurlarını da kapsamından yana tavır koyan MHP, “infazda eşitlik prensibi olduğu gibi uygulanmalı” diyor.
AK Parti ise infaz düzenlemesinde çok geniş bir kapsam beklentisi yaratmanın yanlış olduğunu düşünüyor. İki partinin nasıl uzlaşacağı siyaset kulislerinde merak konusu.
Feti Yıldız, TBMM’nin infaz düzenlemesinin ardından yeni anayasa çalışmalarının başlayacağının da işaretini verdi:
“Yeni anayasa hukuki bir reformla birlikte Türkiye’nin geleceğini şekillendirecektir. Türkiye’nin milli kimliğini, coğrafi bütünlüğünü ve siyasi birliğini her yönüyle koruyacak güçlü bir yeni anayasa şarttır.”
DEM Parti’nin infazdan beklentileri
DEM Parti infaz düzenlemesinin mecliste gecikmeksizin yasalaşmasından yana tavrını sürdürüyor.
DEM Parti eş genel başkanlarından Tülay Hatimoğulları, infaz düzenlemesinden beklentilerini kamuoyuyla paylaştığı gibi AK Parti meclis grup başkanı Abdullah Güler’le de paylaştı:
“Barış akademisyenleri görevine iade edilmeli. Kayyımlar geri çekilmeli. AİHM kararları uygulanmalı. Tutuklu siyasetçiler serbest bırakılmalı. Hasta ve yaşlı mahkumlar serbest kalmalı.”
İnfaz düzenlemesinin KHK mağdurlarını da kapsamından yana tavır koyan MHP, “infazda eşitlik prensibi olduğu gibi uygulanmalı” diyor.
Hasta ve yaşlı mahkumların serbest kalması gerektiğine dair beklentiyi infaz düzenlemesinin karşılayacağına AK Parti kurmayları kesin gözüyle bakıyor. Diğer beklentiler için “Hepsi bir arada olmasa da zamanla tüm beklentiler karşılanır” mesajı veriyor. AK Parti’nin terörsüz Türkiye sürecine ilişkin meclisi yeni yasal düzenleme mesaisiyle çalıştıracağı değerlendirmeleri yapılıyor.
CHP: “Geniş kapsamlı bir demokratikleşme paketi isteriz”
CHP Meclis Grup Başkanvekili Murat Emir, “Aza razı olmayız. Çok geniş kapsamlı bir demokratikleşme paketi isteriz” derken, iktidarın meclis gündemine taşıyacağı infaz düzenlemesine mesafeli yaklaşacakları mesajı veriyor.
Emir; “Tutuklu öğrenciler varken infaz düzenlemesinden söz edemeyiz” çıkışı yapıyor. CHP’nin infaz düzenlemesi konusunda iktidarla büyük müzakereyi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konusunda yapmak istediği anlaşılıyor.
İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması karşılığında terörsüz Türkiye’ye “evet” diyeceklerini anlatan CHP’li kurmaylara, iktidardan “Kişiye özel düzenleme olmaz. Düzenlemeler geneldir. Tutuksuz yargılama zaten esastır. Tutuklama bir zorunluluk olarak görülmüşse onu da yargı makamları bilir” yanıtı geliyor.
Covid düzenlemesinde kapsam genişliyor
İnfaz düzenlemesinin içinde, Covid-19 salgını sırasında cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak için Nisan 2020’de yapılan ve 31 Temmuz 2023 öncesi cezaevine girenlerin 5 yıl denetimli serbestlikle tahliye edilmelerini sağlayan kanundan yararlanamayanların yararlanmasını sağlayacak hükmün olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Bu kapsamda 31 Temmuz 2023 öncesi işlenen suçlarla ilgili yargılaması süren, karar kesinleşmediği için cezaevinde olmayanların da eşitlik ilkesi kapsamında bu düzenlemeden yararlanması hedefleniyor. Düzenlemeden 60 bin kişinin etkileneceği hesaplanıyor.
Terör suçları, adam öldürme, cinsel istismar ve uyuşturucu gibi cezasının dörtte üçünü çekmek zorunda olan hükümlülerin de infaz düzenlemesinden etkileneceği söyleniyor.
Mevcut sistemde aynı suçu birden fazla (mükerrer) işleyenler iyi hal indirimi hakkından yararlanamıyor.
Yeni düzenlemede bu kişiler cezaevinde iyi hal göstermeleri durumunda tahliye imkanından yararlanabilecek.
İnfaz düzenlemesi “evde infaz” seçeneği de getiriyor. Bu seçenekten daha çok çocuklu anneler ve hasta-yaşlı mahkumlar yararlanabilecek.
2 yıl ve altındaki cezalarda ne kadar kapalı infaz kurumunda kalacağı konusu da infaz düzenlemesinde yer alacak. Bu sürenin iyi hal, pişmanlık gibi durumlar dikkate alınarak belirlenmesi söz konusu olacak.