Kürdistan’da petrol sahalarına saldırılar sürüyor. Saldırılar İran’ı işaret ediyor

featured

İran ile İsrail arasındaki savaşın ardından, Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yönelik drone saldırıları başladı. Bir süredir petrol sahaları ve havaalanlarını hedef alan saldırıların bölgenin ekonomik altyapısına yönelik olduğu yorumları yapılıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Irak Kürdistan Bölgesi, hiçbir grubun sorumluluğunu üstlenmediği bir insansız hava aracı ve füze saldırıları dalgasına tanık oldu. İran-İsrail çatışmalarının ardından petrol sahalarına yönelik saldırılar başladı.

Kürdistan'da petrol sahalarına saldırılar sürüyor. Saldırılar İran'ı işaret ediyor

IKBY Terörle Mücadele Servisi, Çarşamba günü sabah 6:00 ve 06:15’te Norveç petrol ve gaz şirketi “DNO” tarafından işletilen Zakho bölgesinde bulunan Pişhabur’daki petrol sahasını iki patlayıcı insansız hava aracının vurduğunu söyledi. Güvenlik kurumuna göre, sabah 7:00’te başka bir patlayıcı drone, DNAO şirketi tarafından işletilen aynı bölgede, Tauke’de bir petrol sahasını da hedef aldı.Kerkük’e de bir saldırı düzenlendi.

Bugün de Erbil’in merkez Behirke ilçesinin Cejnekan köyü yakınlarına bomba yüklü insansız hava aracı (İHA) düştüğü bildirildi.

Şimdiye kadar hangi saldırılar oldu? Bu saldırılarla ne amaçlanıyor?

3 Haziran gecesi, bir intihar drone’u Erbil Uluslararası Havalimanı’nı ve burada bulunan Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin askeri üssünü hedef aldı. Ancak saldırı, Koalisyon’un hava savunma sistemi tarafından engellendi ve etkisiz hale getirildi.

Aynı gece Kerkük Uluslararası Havalimanı da bir drone saldırısına uğradı.

22 Haziran’da, Erbil’e bağlı Darebenî köyü yakınlarında iki intihar dronu düşürüldü. Herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmadı.

30 Haziran’da, Kerkük ve Becî petrol rafinerisine yönelik bir dizi intihar drone saldırısı düzenlendi ancak rafinerilere zarar verilmeden dronlar etkisiz hale getirildi.

1 Temmuz’da, Zaho sınırları içerisindeki Derkar nahiyesinde bulunan Derkar kampı hedef alındı. Aynı gece Süleymaniye’de iki drone düşürüldü; biri Tasluce’de, diğeri 70. Tugay Komutanlığı’na ait askeri üs civarında.

Kerkük ve Becî rafinerisi de saldırıların hedefi oldu.

2 Temmuz’da, Süleymaniye’nin Germiyan İdaresi’ne bağlı Kifri ilçesi yakınlarında bulunan Seyde Malela köyü civarında bir drone yere düştü.

Geçtiğimiz günlerde, 70. Tugay Komutanlığı yakınlarında bir başka drone düşürüldü.

İran ile İsrail arasındaki savaşın başladığı 12 günlük süreçte, drone saldırıları hem Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ni hem de Irak’ın diğer bölgelerini hedef aldı. Ancak şimdiye kadar hiçbir saldırıda can kaybı yaşanmadı.

Saldırıların arkasında kim veya kimler var?

İran ve İsrail arasındaki ateşkesin ardından yaşanan bu saldırıların arkasında kimin olduğu bilinmiyor. Ajanslarda yer alan bilgilere göre kamuoyunda, Şii milis gruplarına işaret ediliyor. Ancak bu sadece bir varsayım; elde bu iddiayı doğrulayacak somut bir delil yok.

Tüm bu saldırılarla ilgili araştırma komisyonları kurulmuş olsa da şu ana kadar bu komisyonlardan bir sonuç paylaşılmadı.

Kürdistan'da petrol sahalarına saldırılar sürüyor. Saldırılar İran'ı işaret ediyor

Hangi amaçla saldırılıyor?

Saldırıların arkasındaki amaçlarla ilgili farklı analizler de bulunuyor. Bazı çevreler bu saldırıların, Irak hükümetinin taleplerine karşı Irak Federal Kürdistan Bölgesi üzerinde baskı kurmak amacıyla yapıldığını düşünüyor. Bazıları ise bu saldırıların Irak’taki seçimlerle ya da Şii gruplar arasındaki iç rekabetle ilişkili olduğunu savunuyor.

Bir başka değerlendirmeye göre ise saldırılar, İran’ın dolaylı bir mesajı olabilir. İran’ın, Irak Federal Kürdistan Bölgesi ile ABD arasında son dönemde imzalanan yeni petrol ve gaz anlaşmalarından rahatsız olduğu, bu yüzden bu anlaşmalara karşı bir uyarı niteliğinde saldırılar gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

Haşdi Şabi içerisindeki bazı gruplar ise saldırılarla bir ilgilerinin olmadığını duyurarak, “Biz kendi bölgemize zarar vermeyiz” açıklamasında bulundu.

36 drone saldırısı

Rojnews’in elde ettiği verilere göre, İran ve İsrail arasındaki 12 günlük savaş sürecinde, 20 drone saldırısı gerçekleşti. Ateşkesten bu yana ise 16 drone, Irak Federal Kürdistan Bölgesi ve tartışmalı bölgelerde (140. madde kapsamındaki alanlar) düşürüldü veya imha edildi.

Saldırılar özellikle, Irak Federal Kürdistan Bölgesi ile iki Amerikan şirketi arasında imzalanan petrol ve gaz anlaşmalarının ardından yoğunlaştı. Irak hükümeti bu anlaşmalara karşılık olarak maaş kesintileri ve dava açma gibi yaptırımlara yöneldi. Bu tavırdan sonra drone saldırıları da başladı. Ancak saldırılar sadece petrol sahalarıyla sınırlı kalmayıp, havaalanları ve sivil yerleşim alanlarını da hedef aldı.

Rudaw’ın haberine göre de 14 Temmuz’dan bu yana  Erbil, Süleymaniye, Kerkük ve Duhok’ta 19 İHA’lı saldırdı düzenlendi. Saldırıları henüz üstlenen olmazken Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve siyasi taraflar Irak federal hükümetine saldırılara karşı gerekli tedbirleri alma çağrısı yaptı. Bağdat hükümeti şu ana kadar saldırılara ilişkin herhangi bir açıklama yapmış değil.

Koalisyon net tutum sergilemiş değil

Yorumlara göre İran, bu saldırılarla Irak Kürdistan Bölgesi’nin İran gazının yerine geçmesini önlemeye çalışıyor. Bu yüzden saldırıların arkasında İran destekli Şii grupların olduğu iddia ediliyor. Ancak bu da sadece bir varsayım; bunu doğrulayacak somut bir kanıt bulunmuyor.

Saldırılar ise Irak Kürdistan Bölgesi için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Şimdiye kadar Irak hükümeti ve hava sahasını kontrol eden ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon bu saldırılara karşı net bir tutum sergilemiş değil.

Saldırılar sürerse, ABD’nin de bu gelişmelere müdahil olması ve failleri doğrudan hedef alması olasılığı gündeme gelebilir.

Kaynak: İlke TV

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Uygulamamızı İndir ve Yorum Yap 🌟