Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan Madımak Katliamı’nın 32. yılı dolayısıyla binlerce yurttaş katliamda hayatını kaybedenleri anmak ve adalet talebini yinelemek için bir araya geldi.
Binlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren Sivas’ın Mevlana Caddesi üzerinde buluşarak Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte katledilen 33 aydının, ozanın, sanatçının ve yazarın fotoğrafları taşındı. “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Katiller aramızda, adalet nerede?” sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşte, hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak hep bir ağızdan “yaşıyor” denildi.
Otelde Karanfil, Meydanlarda Adalet Çağrısı
Katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önünde düzenlenen törende DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, HDK Eş Sözcüsü Ali Kenanoğlu ve CHP’den genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri hazır bulundu. Katledilenlerin yakınları ve çeşitli Alevi kurumları otel önüne karanfil bırakarak, olayın hafızalarda silinmemesi gerektiğini vurguladı.
Hatimoğulları: “Madımak Utanç Müzesi Olmalıdır”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları yaptığı konuşmada, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinin yıllardır yok sayıldığını belirtti. “Bu ülke, tüm inançların ve halkların anayasal güvenceyle eşit yurttaş olduğu bir yer haline gelmeli. Çok acılar yaşadık, artık yeter. Bu ülkenin barışa, adalete, vicdana ihtiyacı var” diyerek, Madımak Oteli’nin bir utanç müzesine dönüştürülmesi çağrısını yineledi.
Cuma Erçe: “Katilleri Aklanlar ve Koruyanlar Birdir”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, 32 yıldır süren adalet mücadelesine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Sivas’la yüzleşemeyenler, adaleti sağlayamayanlar hala orta yerde duruyor. Bu ülkede emekliler, gençler, kadınlar, işçiler için de adalet yok. Sivas’ta yaşananlarla hesaplaşmadan bu ülkeye adalet gelmez. Katiller serbest, onları koruyan zihniyet hâlâ iktidarda.”
Erçe, 2022’de katliam davasının zamanaşımına uğratıldığını hatırlatarak, “Katilleri koruyanlar, aklayanlar birdir. Bizler adalet gelene kadar susmayacağız” dedi.
Uluslararası Dayanışma ve Baskılar
Anma etkinliklerine Avrupa’dan gelen Alevi kurumlarının temsilcilerinin de katıldığı, bazı isimlerin gözaltına alındığı bildirildi. Katılımcılar, “Kendi ülkemizde cezaevine atılıyoruz, buna karşı direnenlere aşk olsun” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Sosyal Medyada #unutMADIMAKlımda Etiketi
Anma etkinlikleri sosyal medyada da yoğun şekilde yankı buldu. #unutMADIMAKlımda etiketiyle binlerce kişi duyarlılık gösterdi, görseller, videolar ve mesajlarla katliamın unutulmaması çağrısında bulundu.
Arka Plan: Sivas Katliamı
2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gelen çoğu Alevi 33 sanatçı, ozan ve aydının kaldığı Madımak Oteli, şeriatçı bir güruh tarafından kuşatılarak yakılmıştı. Saldırıda 33 aydın ile 2 otel çalışanı yaşamını yitirmiş, olay Türkiye’nin yakın tarihine “Sivas Katliamı” olarak geçmişti.