‘PKK, Eylül ayına kadar tüm silahları teslim etmeyi planlıyor’

featured

Silah bırakma ve kendini feshetme kararı alan PKK’nin silahlarının teslim alınması konusunda Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi’nin ortak bir mekanizma kuracağı belirtiliyor. Bu kapsamda, taraflarla görüşmelerde önemli mesafe alındığı kaydediliyor. Silahların Eylül ayı başlarına kadar teslim edileceği öne sürülüyor.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre TSK’nın da dahil olduğu bu süreçte, Bağdat, Erbil ve Süleymaniye ile koordinasyon içinde çalışma yapılacak.

'PKK, Eylül ayına kadar tüm silahları teslim etmeyi planlıyor'

“MİT rapor verecek”

Habere göre sürecin bir sonraki aşaması olan demokratikleşme adımlarıyla ilgili de son silah teslim edilene kadar beklenecek. Kampların ve mağaraların boşaltılması, silahların saklandığı yerlerin tespit edilmesi gibi başlıklar da bu sürecin bir parçası olarak görülüyor. Süreçte  atılacak demokratikleşme adımları için komisyon kurulacak, diğer adımlar ise MİT’in vereceği “Silah teslim süreci tamamlandı” raporundan sonra gündeme gelecek.

Silahların teslim sürecinin eylül ayı başına kadar tamamlanması hedefleniyor. Böylece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’te komisyon kurulması önerisi doğrultusunda 1 Ekim’de yeni dönem başlayınca Meclis’te temsil edilen partilere çağrı yapılması planlanıyor.

Habere göre Bahçeli’nin önerdiği “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” demokratikleşme konusunda atılacak adımların yanı sıra, silahlı eylemlere karışmamış olan PKK’lilerin topluma entegrasyonu dahil olmak üzere bir çok başlıkta çalışma yapacak. Komisyon, anayasa değişiklikleri için geçmişte kurulan “Uzlaşma Komisyonu” gibi görev yapacak, ancak bu komisyonda tüm kararlar nitelikli çoğunlukla alınıyordu.

“Devletin temel nitelikleri hiçbir şekilde tartışmaya açılmayacak”

Bahçeli’nin önerisi yeni komisyonda kararların salt çoğunlukla alınması yönünde oldu. Muhalefet partileri ise tıpkı uzlaşma komisyonunda olduğu gibi nitelikli çoğunluk aranmasını istiyor. Bu konudaki görüş ayrılığının komisyonun kurulması aşamasında yapılacak temaslarda giderilebileceği belirtiliyor. Komisyon çalışmaya başlayınca toplumun talepleri de siyasi partiler aracılığıyla bu komisyonun gündemine getirilecek. Ayrıca akademisyenlerin ve STK’ların önerileri de komisyonda ele alınacak.

Komisyonda her türlü öneri gündem konusu yapılabilecek. Ancak devletin temel nitelikleri hiçbir şekilde tartışmaya açılmayacak.

 

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Uygulamamızı İndir ve Yorum Yap 🌟