PKK: Önümüzdeki günlerde bir grup gerilla törenle silah bırakacak

featured

PKK bağlı iki komutan, örgütün bazı üyelerinin önümüzdeki günlerde sembolik bir törenle silahlarını bırakacaklarını duyurdu. Tören Kürdistan Bölgesi’nde basına açık gerçekleşecek.

PKK, Türkiye ile yaklaşık 40 yılı aşkın süredir süren silahlı çatışmaların ardından “iyi niyet göstergesi” olarak silah bırakma törenine hazırlanıyor.

PKK: Önümüzdeki günlerde bir grup gerilla törenle silah bırakacak

Fransız haber ajansı AFP’ye açıklama yapan PKK’li komutanlardan biri, “Bir iyi niyet göstergesi olarak, bir grup gerilla önümüzdeki günlerde yapılacak bir törende silahlarını bırakacak. Bu adım, barış sürecine olan bağlılığımızın göstergesidir” dedi.

Aynı bilgi, başka bir PKK’li komutan tarafından da doğrulandı. Her iki isim de kimliğini gizli tuttu.

Törenin Irak Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Törene siyasi parti temsilcileri, yerel gözlemciler ve basın mensuplarının da katılması bekleniyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, silah teslim töreni Süleymaniye bölgesinde gerçekleştirilecek.

Ancak, törene katılacak PKK’lilerin sayısı, yer ve zaman gibi detaylar henüz netleşmiş değil.

Çatışmalı sürecin sonu

1999 yılından bu yana İmralı Adası’nda tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, örgüte çağrıda bulunarak kendisini fesh etmesini istemişti.

PKK de Mayıs ayında düzenlediği kongresinde kendisini feshettiğini duyurmuştu.

DEM heyeti Erdoğan’la görüşecek

Silahsızlanma süreciyle eş zamanlı olarak diplomatik temaslar da hız kazandı.

DEM Parti’den bir heyetin, önümüzdeki günlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmenin ardından heyet, Abdullah Öcalan’ı İmralı Cezaevi’nde ziyaret edecek.

Ankara ise örgütün fesih sürecine dair temkinli bir tutum sergiliyor. Hükümet yetkilileri, silahsızlanma mekanizmasının nasıl işleyeceğine dair yeterli bilgi olmamakla birlikte, sürecin dikkatle izleneceğini belirtiyor.

 

Öte yandan MA’da yer alan hber de şöyle:

Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nde yeni ve kritik bir aşamaya giriliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kürt sorununun çözümüne yönelik bir komisyon kurulması için çalışmalar sürerken,  Abdullah Öcalan’ın yakın zamanda yeni bir çağrıda bulunması bekleniyor. Sürecin ilerleyebilmesi adına PKK’den bir grubun silah bırakma töreniyle bu çağrıya pratik bir yanıt vereceği ifade ediliyor. Gelişmeler, Türkiye’nin demokratikleşmesi ve toplumsal barışın sağlanması açısından belirleyici bir haftaya işaret ediyor.

İmralı heyeti ve Erdoğan görüşmesi

Meclis’teki komisyon çalışmaları ve PKK’nin atacağı pratik adımlar neticesinde, önümüzdeki hafta beklenen DEM Parti İmralı Heyeti ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşmesinin de süreç açısından büyük bir önem taşıyacağı vurgulanıyor. Görüşmede, süreçte gelinen durumun değerlendirilmesi ve önümüzdeki döneme ilişkin istişarelerde bulunulması bekleniyor.

Silah bırakma töreni canlı yayında olacak

MA’da yer alan habere göre Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilmesi beklenen törende, IKBY, Türkiye ve dünyadan medya kuruluşlarının da davet edileceği belirtiliyor. Törene siyasi partilerden, sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinden birçok ismin de davet edileceği öğrenilirken, törenin canlı bir şekilde yayınlanması bekleniyor. Törende, yeni süreç kapsamında adım atmayan devlet ve iktidara, yasal düzenlemelerin yapılması durumunda “Demokratik siyasete katılmaya hazırız” mesajının net şekilde verileceği ifade ediliyor.

Kritik aşamaya nasıl gelindi?

Sürecin ilk adımı, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı tarihi “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” ile atıldı. Abdullah Öcalan, bu çağrıda PKK’nin feshedilmesi ve silahlı mücadelenin sonlandırılmasını talep ederek, sürecin siyasi, sosyolojik ve felsefi arka planını sundu. PKK, bu perspektif doğrultusunda 5-7 Mayıs 2025’te gerçekleştirdiği 12. Olağanüstü Kongresi’nde, örgütsel yapısını feshetme ve silah bırakma kararı aldığını duyurdu. Kongre sonrası süreçte, siyasi iktidarın somut adımlar atmadığı, vaatler ve istişarelerle sınırlı kaldığı gözlemlendi. Ancak Abdullah Öcalan, sınırlı imkanlarına rağmen süreci ilerletmek için perspektifler sunmaya devam etti.

‘Komisyon haftaya kurulabilir’

Gelinen aşamada, siyasi iktidar, Meclis bünyesinde bir komisyon kurulması hazırlıklarına başladı. Yansıyan bilgilere göre, ‘Toplumsal Barış ve Demokratikleşme Komisyonu’nun önümüzdeki haftalarda resmi olarak kurulması bekleniyor. Komisyonun yaz tatiline girmeden veya geç girerek çalışmalara başlayacağı belirtiliyor. Komisyonun, silah bırakma sürecinin hukuki çerçevesini oluşturması, demokratikleşme adımlarını tartışması ve toplumsal mutabakatı sağlaması hedefleniyor. Abdullah Öcalan’ın bu hafta içinde yapması beklenen çağrı da sürecin pratikleşmesi açısından önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor. Silah bırakma aşaması, Abdullah Öcalan ve Kürt halkı için kritik bir öneme sahip. Süreçte sıçrama anlamına gelecek bu adım, siyasal iktidar için de samimiyet sınavı anlamına geliyor.

DEM Parti: Komisyon toplumsal mutabakatla çalışmalı

DEM Parti ise, komisyonun geniş toplumsal mutabakatla çalışması gerektiğini vurgularken, iktidarın çekingen tutumuna karşı Abdullah Öcalan liderliğinin süreci ileriye taşıdığını belirtti. Siyasi partilerden CHP, sürece destek verdiğini ve Meclis bünyesinde yürütülmesi gerektiği görüşünde. Diğer muhalefet partilerinin de benzer görüşleri savunması, sürecin ilerlemesi için bir toplumsal mutabakatın olduğunu gösteriyor. Sürecin başarısı, siyasi iktidarın hukuki güvenceler ve demokratik reformlar konusunda atacağı adımlara bağlı. (MA)

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

NOT: ✅ Oturumu açık tut kısmını aktif hale getirin.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Uygulamamızı İndir ve Yorum Yap 🌟