BİSAM, Ekim 2025 dönemine ilişkin temel yaşam maliyetleri raporunu yayımladı. Çalışma, Türkiye’de özellikle dar gelirli kesimi yakından ilgilendiren gıda ve yaşam maliyetlerindeki ciddi artışı gözler önüne serdi.
Rapora göre, dört kişilik bir ailenin yalnızca sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık minimum gıda harcaması (açlık sınırı) 26 bin 925 TL olarak hesaplandı.
Gıda harcamalarının yanı sıra barınma, ısınma, sağlık, ulaşım, eğitim ve diğer zorunlu ihtiyaçların dahil edildiği yoksulluk sınırı ise 93 bin 135 TL olarak tespit edildi.
Aile Bireylerine Göre Gıda Maliyeti Dağılımı
Rapor, kişinin yaşına ve günlük kalori ihtiyacına göre gıda maliyetlerini de ayrı ayrı hesapladı. Buna göre:
- Yetişkin erkek:528 TL (2.953 kalori)
- Yetişkin kadın:147 TL (2.658 kalori)
- 15-18 yaş arası genç:518 TL
- 4-6 yaş arası çocuk:733 TL (1.963 kalori)
Günlük Gıda Harcamasında İlk Sırada Meyve-Sebze
Ekim 2025 günlük harcama verilerine göre:
- Meyve ve sebze: 257 TL ile en yüksek maliyetli kalem (%28,69)
- Süt ve süt ürünleri: 231 TL (%25,79)
- Et, tavuk, balık, yumurta ve baklagil grubu: 176 TL (%26,55)
- Ekmek ve tahıllar: 80 TL (%11,23)
- Katı ve sıvı yağlar: 47 TL
- Yumurta: 18 TL
- Şeker, bal, reçel, pekmez: 23 TL
Bu dağılım, meyve-sebze ve süt ürünleri grubundaki maliyet artışının aile bütçeleri üzerindeki baskıyı artırdığını ortaya koyuyor.
Tek Başına Yaşayan Birinin Maliyeti 43 Bin Lirayı Aştı
Araştırmada, tek başına yaşayan bir kişinin; barınma, mutfak, ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar dahil olmak üzere aylık en az 43 bin 292 TL harcama yapması gerektiği belirtildi.
Hesaplama Yöntemi
BİSAM, söz konusu maliyet hesaplamalarını oluştururken:
- Kurum tarafından geliştirilen beslenme kalıbını,
- TÜİK harcama gruplarına göre endeks rakamlarını,
- TÜİK’in 2003 yılı madde fiyatlarını
baz aldığını paylaştı.







