Belediye, imar eleştirilerine yanıt verdi

featured

Batman Belediyesi, görevden uzaklaştırılan Belediye Eş Başkanları Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz’ın belediye imar planına yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

Belediye’den yayınlanan mesajda “3 yıl önce, Batman Belediyesi, kentin uzun yıllardır çözülmeyen imar sorunlarının çözümlenmesi için çalışmalara başlamıştır. Kentin imar planı yapılacak alanları etaplara ayrılmıştır. 3 yılda ilave ve revizyon olmak üzere, 4.230 hektarlık alanda imar planları tamamlanmış ve yürürlük kazanmıştır. Batman İli Merkez İlçesi Havaalanı ve Çevresini Kapsayan Alanda Yapılan İlave ve Revizyon İmar Planı bu etaplardan biridir. Körük Mahallesi ve çevresi, Batman’ın kuzeyi ile batı ve güneyindeki imar planı tamamlanmış alanlarda, 18. madde uygulamaları yapılmış, imar parselleri oluşturulmuştur. Yeni tapular hak sahiplerine dağıtılmıştır. Körük Mahallesi’nde imar yolları açılmaya başlanmış, altyapı çalışmaları ise devam etmektedir. Bu mahallede imar planı uyarınca inşaatlar yapılmaya başlamıştır. Yapımı tamamlanmış ve devam eden 2500 hektarlık 18. madde uygulaması, 4.230 hektarlık ilave ve revizyon imar planının 3.5 yılda bitirilmesi, bir yerel yönetimin bu kadar kısa süre içerisinde, imar sorunlarını çözmesi ve yeni kent alanları oluşturulması ülkemizde bir rekordur. Batman’da gelinen noktada, 18. madde uygulaması ile yollar, tüm sosyal ve teknik altyapı alanları –okul hastane, cami, park, sosyal, kültürel tesisler vb- kamunun kullanımına sunulmak üzere bedelsiz elde edilmiştir” denildi.

YAPIMI TAMAMLANMIŞ OLAN BAZI YAPILAR, ZORUNLU OLARAK KORUNDU

4.230 hektarlık alanı kapsayan imar planı çalışmalarında, ilave olarak imara açılan alanlarda, eşit kat eşit emsal kararları verildiği belirtilen açıklamada “Geçmiş dönemlerde mevzi imar yapılarak ruhsat almış ve yapımı tamamlanmış olan bazı yapılar, zorunlu olarak korunmuştur. Dolayısıyla, son 3.5 yılda yapılan ve onaylanan 4.230 hektarlık alanı kapsayan planlar incelendiğinde, bu yapılar yüzünden eşit kat ve emsal kararları sanki yokmuş gibi yanlış bir değerlendirme yapılmıştır. Batman Belediyesi Meclisince onaylanan ilave ve revizyon imar planlarının tümünde, geçmiş yıllarda onaylanan imar planları kararları uyarınca imar uygulaması yapılmış (15. 16. ve 18. madde uygulaması) parseller korunmuştur. Uygulaması yapılmış ve özellikle yapılaşması tamamlanmış ve ruhsat almış yapıların bulunduğu parseller de, imar planlarında korunmuştur” ifadelerine yer verildi.

Belediye, imar eleştirilerine yanıt verdi

HAVAALANI VE YAKIN ÇEVRESİ İMAR PLANI

Havaalanı ve çevresi imar planında da bu durumun titizlikle ele alındığı ve imar kararı olmayan alanlara ilave imar planı yapıldığı belirtilen açıklamada “İmar planı alanında, geçmiş dönemlerde bütüncül plandan ve yerleşimden kopuk bir biçimde parsel bazında, kişiye özel mevzi olarak imar planları yapılmıştır. Üstelik bu alanlara geçmiş dönemlerde ruhsat da verilmiştir. Kent bütünü planlarını yaparken mevzi olarak yapılmış bu planları, mevzi alanın yakın çevresiyle diğer boş alanları birbirine bağlamak ve bütüncül plana entegre etmek oldukça zor olmaktadır. Havaalanı ve çevresi imar planında bazı alanlarda mevzi planların çevresinde herhangi bir imar kararı bulunmamakta iken, ilave imar kararları ile imar planı bütünlüğü sağlanmıştır. Kentten ve imar planından kopuk olan alanlar, planın içerisinde sanki özel bir alanmış gibi görünmüş, Oysa ruhsatlı yapısı olan parselin geçmiş yıllarda verilmiş imar kararı korunarak, olası bir itiraz ya da dava sürecinin önüne geçilmiştir. Öte yandan bu alanların çevresindeki taşıt yolları genişletilmiştir. Böylece, bahse konu alan ve yakın çevresinde plan bütünlüğü sağlanmış, ulaşım hiyerarşisini kurmak açısından imar uygulamasına girecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca planda işaretli 8 katlı 2 emsalli konut alanları, geçmiş dönemlerde meclislerden geçmiş imar planı kararları ile yapılaşmış, mevcut konut alanlarıdır. Bu konut alanları bu planın kararları değildir. Ticaret alanlarında da benzer bir durum vardır. 18. madde imar uygulaması sınırı ise, geçmiş yıllarda imar uygulaması görmüş ve ruhsat almış yapıları kapsayan parselleri dışarıda tutacak biçimde belirlenmiştir. Herhangi bir parsele özel bir karar üretilmesi söz konusu değildir. Bu durum 3.5 yılda edinilmiş eşitlikçi, toplumsal huzuru sağlayan bir yaklaşımdır. Havaalanı planı için tüm kurum ve kuruluş görüşleri alınmış ve planın askıya çıktığı dönemde de kurum ve kuruluşların itirazları değerlendirilmiştir. Bu nedenle, plan genel şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı değildir” ifadeleri kullanıldı.

BATMAN BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ALAN OLUŞTURULDU

Belediye Eş Başkanlarına eleştirinin yöneltildiği açıklamada “Şehrin yıllarca ihmal edilen imar sorununa döneminde tek bir çözüm getirememiş, kentin her yerinde kaçak yapılaşmanın önünü açmış, çarpık kentleşmeye sebebiyet vermiş, parsel bazlı yüksek emsallerle yüksek katlar vermekten öteye geçememiş ve en önemlisi yayınlanan imarı bile okuyamayan şahısların kentimizin yeni imar alanlarıyla ilgili konuşmasını büyük talihsizlik olarak değerlendiriyor ve takdiri kamuoyuna bırakıyoruz. Sadece 3 yılda 850 bin nüfusa yetecek kentin kuzeyi güneyi doğusu batısının tümünü kapsayan dezavantajlı mahalleleri de içerisine alan Batman büyüklüğünde bir alan kadar İlave ve revizyon imar planları çalışmaları tamamlanarak, herkese eşit kat eşit emsal eşit dop (düzenleme ortaklık payı) kesintisiyle, Zemin+ 5 katı geçmeyen yatay mimari anlayışıyla,  sosyal ve teknik altyapılarıyla, cadde ve sokaklarıyla içerisinde şehri yüzük gibi saran, trafik sorununu bitirecek 40m lik ring yoluyla,  Büyükşehir e hazırlık yolunda dev imar planı tamamlanmıştır. Yeni imar alanları tüm kesimlerden ve vatandaşlarımızdan takdir görmüştür” denildi.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!