Kızıltepeli yeni Genelkurmay Başkanı: TBMM’de Kürtçe’ye karşı çıkmış, TRT’nin Kürtçe yayını desteklemiş

featured

Mardin Kızıltepeli Arap bir aileden gelen yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak, 2009’da Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ döneminde Genelkurmay İletişim Başkanı olarak görev yaparken dönemin DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün Meclis’te Kürtçe grup toplantısı yapmasını eleştirmiş; TRT’nin 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT Kürdi kanalının açılmasını ise desteklemişti.

Serbestiyet’ten Mustafa Ali Aykol’un PORTRE haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün yapılan Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından Genelkurmay Başkanı olarak atanan 2’nci Ordu Komutanı Metin Gürkan’ın geçmişte Kürtçe ve TRT Kürdi ile ilgili yaptığı açıklamalar ortaya çıktı.

Akrabası İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanı olduğu 2009’da Genelkurmay İletişim Daire Başkanı olarak görev yapan Metin Gürkan; Ahmet Türk’ün TBMM’deki BDP grup toplantısında Kürtçe konuşmasını eleştirmiş ve ‘yargıyı göreve’ davet etmiş.

Fikret Bila, 28 Şubat 2009’daki köşe yazısında Gürkan’ın açıklamalarını şu ifadelerle okuyucuların aktarmış:

“Gürak, Ahmet Türk’ün konuşmasıyla ilgili olarak verdiği kısa yanıtta, ‘yargının harekete geçmesi’ gerektiği mesajını verdi. ‘Herkesin Anayasa ve yasalara uygun hareket etmesi gerekir’ diyerek Türk’e tepki göstermiş oldu.”

Aynı basın toplantısında o yıl yayın hayatına başlayan ve 24 saat Kürtçe yayın yapan TRT Kürdi ile ilgili bir soruya ise Gürak şu cevabı vermiş:

“Üniter devlet ve ulus devlet yapısına zarar vermeyecek tedbirleri de göz önüne almak kaydıyla devlet kültürel alanda bazı açılımlarda bulunabilir.”

Öte yandan VOA Türkçe’nin ulaştığı kaynaklar, atamalarda Yaşar Güler’in etkisinin hissedildiğini, beklentiler doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilen Metin Gürak’ın “cumhuriyetçi” kimliği ile öne çıkan bir subay olduğunu belirttiler.

Yeni Genelkurmay Başkanı Gürak, 2009 yılından beri tanınan bir general

İlker Başbuğ’un genelkurmay başkanlığı döneminde tuğgeneral olarak Genelkurmay Başkanlığı İletişim Başkanlığı görevine getirilen ve bu sırada brifing toplantılarıyla tanınan Metin Gürak, darbe karşıtı talimatları nedeniyle FETÖ iltisaklı askerler tarafından derdest edildi.

Orgeneral Gürak, darbe girişimi sonrası önce Ankara Garnizon Komutanı, ardından da EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanlığı, 2017-2018 yılları arasında Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve 2018-2020 yılları arası TSK Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerini yürüttü.

10 Ocak 2020 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Askeri Müşaviri olarak görevlendirilen yeni Genelkurmay Başkanı, 2020 yılındaki YAŞ toplantısından sonra 2. Ordu Komutanlığı’na atandı.

Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları da değişti

Avsever’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine Genelkurmay İkinci Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu getirildi. Orgeneral Metin Gürak’tan sonra Genelkurmay 2. Başkanlığı görevine atanan Bayraktaroğlu’nun darbe girişiminden sonra Genelkurmay Personel Başkanlığı görevinde hem Gürak’la hem de dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’le yakın çalıştığı belirtiliyor.

Kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Atilla Gülan’ın yerine Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun ataması yapıldı.

General ve amiral sayısı artıyor

Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer alan kararlara göre 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken Orgeneral Avsever dışında dışında EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı Tuğgeneral Halil İbrahim Büyükbaş yaş haddi 41 general ve amiral ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi.

24 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 365 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldı.

Bu kararlardan sonra TSK’daki amiral ve general sayısı 266’dan 286’ya yükseltildi. 15 Temmuz’daki darbe girişimi öncesi 326 olan amiral ve general sayısı darbe girişimine iştirakler nedeniyle 196’ya kadar düşmüştü.

İrfan Özsert ve Kemal Yeni orgeneral olurken Yavuz Türkgenci ve Sinan Yayla emekli edildi

Kara Kuvvetleri’nde orgeneralliğe yükseltilen iki korgeneralden İrfan Özsert 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Genelkurmay Genel Sekreterliği, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yaptıktan sonra en son Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü görevinde bulunuyordu.

Ege Ordusu Komutanı olan Korgeneral Kemal Yeni ise Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Birinci Yardımcısı, Genelkurmay Harekat Başkanı ve 1. Ordu Komutanı olarak da görev yapmıştı. Son beş yıldır kıta görevlerinde bulunan Kemal Yeni, 2018-2021 arasında 3. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunduktan sonra 24 Ağustos 2021’de 1. Ordu Komutanı oldu, geçen yıl da Ege Ordusu’nun komutanlığına atandı.

Eski 2. Ordu Komutanı İbrahim Tükgenci’nin de oğlu olan 3. Ordu Komutanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, 2. Ordu Komutanlığı sırasında 2020 yılında Suriye’ye gerçekleştirilen Bahar Harekatı’na komuta eden Eğitim Doktrin (EDOK) Komutanı Korgeneral Sinan Yayla ile birlikte emekliye sevk edildi.

Türk Ordusu’nda kadın generalden sonra kadın amiral ataması da yapıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarihindeki ilk kez bir kadın amiral oldu. Albay Gökçen Fırat, ikinci sıradan tuğamiralliğe atandı. Tuğamiral Gökçen Fırat, Türkiye’nin ilk kadın savaş gemisi komutanı olduğu gibi Deniz Harp Akademisi’nden mezun olan ilk kadın kurmay subaydı.

Geçtiğimiz yılki Yüksek Askeri Şura’da tuğgeneralliğe atanan Özlem Yılmaz da Türkiye’nin ilk kadın generali olmuştu.

Metin Gürak kimdir?

20 Ağustos 1960 Mardin Kızıltepe doğumlu bir Arap olan Metin Gürak; 1981’de Kara Harp Okulundan, 1982’de Topçu ve Füze Okulundan mezun oldu. 1985’te Kara Havacılık Okulunu bitirerek kara pilot oldu. 1990’da Kara Harp Akademisi, 1996’da Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirdi.

  1. İç Güvenlik Piyade Tugayı komutan yardımcılığı ve 1. Ordu genel sekreterliği görevlerinde bulundu. 2006’da tuğgeneral rütbesine terfi etti ve 2. Zırhlı Tugay Komutanı olarak görevlendirildi. Tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı görevini de yürüttü. Bu görevini yürütürken Ergenekon, Balyoz ve TSK ile ilgili diğer davalar hakkında TSK adına haftalık bilgilendirme toplantıları yaptı.

2010 yılında tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2010-2013 arası Kara Harp Akademisi, 2013-2014 arası Kara Havacılık Okulu ve 2014-2015 arası Kara Havacılık Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2015 yılında korgeneral rütbesine terfi etti ve 4. Kolordu komutanlığına atandı.

15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde saat 18.30 civarında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’dan aldığı emirle Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümenine gidip hiçbir tankın hareket etmemesi, hareket hâlinde olanların da en yakın birliklere dönmesi; Kara Havacılık Komutanlığında da hiçbir hava aracının uçmaması için denetim yaptı. Saat 22.00 sıralarında Genelkurmay karargâhına gitti, darbeciler tarafından derdest edildi ve Akıncı Üssü’ne götürüldü. Daha sonra diğer komutanlarla birlikte ertesi gün kurtarıldı.

2016-2017 yılları arasında EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim komutanlığı, 2017-2018 yılları arasında Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve 2018-2020 yılları arası TSK Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerini yürüttü. 10 Ocak 2020 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Libya Askerî Müşaviri olarak görevlendirildi.

2020’de orgeneral rütbesine terfi etti ve 2. Ordu Komutanlığına getirildi. 24 Aralık 2021’de Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından başarılarından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Batman Burada ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!